veelgestelde
vragen
FAQ
Hieronder vind u de meest gestelde vragen over biologisch vlees. Heeft u een andere vraag? Kom gerust naar onze winkel en wij beantwoorden graag al uw vragen.
Biologisch streeft er naar om de top van de duurzaamheidpiramide te zijn. Dus niet alleen de meest diervriendelijke, maar met evenveel aandacht voor onderwerpen als milieu, de mens en het dier.
Biologische boeren zijn zeer terughoudend in het gebruik van diergeneesmiddelen zoals antibiotica. Zo mag antibiotica in de biologische veeteelt niet preventief worden gebruikt of om de groei van de dieren te bevorderen. Als een dier toch geneesmiddelen toegediend moet krijgen, wachten biologische boeren langer dan andere boeren met het melken of slachten van het vee. Hierdoor zal een groter deel van het geneesmiddel uit het dier verdwenen zijn en niet in de voeding terecht komen. Biologisch vee mag maximaal twee behandelingen met antibiotica krijgen. Bij meer behandelingen mag het vlees niet meer als biologisch vlees verkocht worden.
De biologische landbouw is door dierenorganisaties erkend als de meest diervriendelijke vorm van landbouw. Dit uit zich onder andere in meer leefruimte en minder ingrepen in het dier. Het is niet voor niets zo dat de Dierenbescherming biologisch als de meest diervriendelijke dierhouderijvorm ziet.
In Nederland controleert de organisatie Skal of producten echt biologisch zijn. Producten die biologisch zijn, krijgen het EKO-keurmerk. Om te controleren of de producenten zich aan de regels hebben gehouden, brengen de inspecteurs controlebezoeken aan boeren en producenten, zowel aangekondigd als onaangekondigd. Ook het papierwerk wordt grondig nagepluist. Als u het EKO-Keurmerk op een product ziet staan, kunt u er dus echt op vertrouwen dat het biologisch is.