de beste
biologische boeren

Ruud Wennekers, Schagen

Waren er al biologische boeren in 1986? Jazeker, Ruud Wennekers was er vroeg bij! Als één van de eerste boeren besloot Wennekers het over een andere boeg te gooien. Inmiddels zijn Ruud en zoon Jan vele mooie jaren verder. Ze genieten volop van hun biologische boerderij met veel ruimte voor weidevogels en laten anderen graag meekijken.

Biologische boeren lamshouderij Schagen
Ruud Wennekers wist als boer al gauw dat hij het anders wilde doen. Hij vond de hokken van de dieren aan de kleine kant. En hij vond het belangrijk dat zijn varkens elk moment naar buiten konden. Deze ideeën kwamen eigenlijk perfect overeen met de richtlijnen van biologische landbouw, toen net in opkomst. Hij besloot zijn varkenshouderij om te schakelen naar biologisch. Heel uniek, als één van de eerste varkensboeren. Op de boerderij leven nu 180 zeugen en 1400 vleesvarkens op geheel biologische wijze.
Zoon Jan had in die tijd nog niet gedacht dat hij boer zou worden. Hij werkte al een jaar of tien voor een onderhoudsbedrijf van de marine. Tot zijn vader hem op een dag vroeg of hij bij hem in het bedrijf wilde. “Ik zei vrij snel ja. De boten en schepen van de marine had ik wel een keer gezien. Het idee dat ik niet meer voor een baas zou werken, zelf mijn tijd kon indelen én lekker veel buiten zou zijn maakte mijn keuze vrij makkelijk.” En dus werd Jan ook boer. Alweer velen jaren samen met zijn vader, maar binnenkort staat hij er wat meer alleen voor. “Binnen nu en een paar jaar neem ik het hele bedrijf over”, vertelt Jan. “Mijn vader blijft gelukkig nog een tijdje rondhobbelen. Hij werkt nu ook nog volop mee. We houden echt van ons werk. Ik vind het mooi om de dieren te zien genieten van alle ruimte en afleiding.”
“Ik vind het mooi om de dieren te zien genieten van alle ruimte en afleiding.”

De afgelopen decennia zaten vader en zoon niet stil. Met allerlei aanpassingen en vernieuwingen zorgen ze ervoor dat ze hun bedrijf constant optimaliseren. Zo besloten ze in 2005 bijvoorbeeld om nieuwe stallen te laten bouwen. En dat zijn geen doorsnee exemplaren. “We deden mee aan een wedstrijd voor de meest innovatieve stal en daar werden we tweede met onze ‘dijkstallen’. De stallen liggen echt in een dijk, waardoor je van een afstandje niet ziet dat ze zo groot zijn.”
Om de stallen heen ligt een weidevogelgebied waarin het stikt van de grutto’s. “Er zitten bijna 150 paartjes in het hoge gras. Voorheen verhuurden we deze grond, maar het zelf gebruiken als weidevogelgebied is eigenlijk veel beter en natuurlijker.” Elk jaar na 15 juli gaan de varkens het land van de vogels op. “De varkens maken gaten in de grond waarin de vogels vervolgens weer hun nesten maken. Prachtig om te zien en een mooie bijdrage aan het vergroten van de vogelstand.” Biodiversiteit speelt een belangrijke rol in de biologische landbouw. Biologische boeren hebben de variatie aan planten, dieren en micro-organismen, onder én boven de grond, nodig voor een weerbaar landbouwsysteem. Hiermee voorkomen en bestrijden ze ziektes en plagen. De biologische landbouw laat zien dat landbouw en natuur elkaar kunnen versterken. (bron: Greenpaper Biodiversiteit, Bionext 2022)
De boer uit Schagen vindt het belangrijk om ook anderen te laten genieten van zijn boerengeluk. En dat lukt goed, omdat er een officiële wandelroute door zijn land loopt. “Dat is een mooi toeristisch pad waar veel fietsers, wandelaars en motorrijders gebruik van maken. Veel mensen stoppen even om te kijken. Naar de varkentjes die heerlijk liggen te baden in de 300 meter lange modderpoel bijvoorbeeld. Kinderen vinden het fantastisch, maar ook ouderen zijn heel positief over onze unieke boerderij.” De route gaat ook een stuk water over. “Met een klein touwtrekpontje kunnen wandelaars naar de overkant. Dat maakt het nog leuker natuurlijk!”  Of we krijgen schoolklasjes over de vloer. Prachtig vind ik het om zoveel geïnteresseerde mensen te mogen ontvangen!”
Ben je ook benieuwd naar de unieke stallen en mooie wandelroute door de weilanden van boer Jan? Trek je wandelschoenen aan en kom naar Schagen! De wandelroute kun je hier downloaden. Alleen in het broedseizoen van de weidevogels is het even niet mogelijk om door de weilanden van Jan te lopen, maar loop je een kleine alternatieve route. Verder kun je het hele jaar genieten van de mooie omgeving!
Biologische slagerij Utrecht pijl paars
Biologische slager Utrecht Peterselie