de beste
biologische boeren

Nol van Rijssel, Eindhoven

Al in de jaren 90, toen Nol van Rijssel en zijn vrouw een kleinschalige boerderij oprichtten, vonden ze dierenwelzijn heel belangrijk. Vandaag de dag hebben ze een prachtige bioboerderij met varkens, runderen, een gastenverblijf, een boerderijwinkeltje én staat Nol elke zaterdag met zijn biologische vlees op een duurzame weekmarkt in Eindhoven.

Nol van Rijssel varkens rundveehouderij

Varkenshouderij Eindhoven

  • Boer: Nol en zijn vrouw kochten in 1992 een boerderij. Ze gaven deze een passende naam: de Blije Big!
  • Gezin: De boer woont samen met zijn gezin op de boerderij in Eindhoven
  • Dieren: 100 biologische varkens en 15 biologische runderen
  • Ambitie: Doorgaan op dezelfde voet… het liefst nog zeker 10 jaar
  • Uniek: De boerderijwinkel op het erf is misschien de kleinste van Nederland

Toen Nol en zijn vrouw in 1992 de boerderij kochten, was deze nog niet biologisch. “Maar de ambitie om meer te doen voor de dieren, hadden we al wel. We voelden niet veel voor grote aantallen houden en wilden graag extra ruimte voor de dieren.” Hobbymatig begon het stel met het houden van drie varkens. “De dieren werden liefelijk verzorgd, hadden een zacht strobed, een open buitenren en later ook een modderpoel.”

Keuze voor biologisch

Het drietal dieren werd met de jaren langzaamaan uitgebreid. In 1995 besloot het stel uit Eindhoven daarom om een grotere stal te bouwen. “In diezelfde tijd werden we getipt om scharrelvarkens te houden. Die manier van boeren paste goed bij ons gedachtegoed. De biologische markt was toendertijd nog niet zo groot als nu.” Maar toen de vraag naar biologisch vlees steeg en de vraag naar scharrelvarkens daalde, schakelde Nol toch om naar biologisch. “En voor de afwisseling zijn we ook biologische koeien gaan houden.”

Dankbare geluiden

“Het biologisch boeren doe ik met veel plezier. Maar ik ben geen boer die de hele dag op zijn bedrijf bezig is”, vertelt Nol. “Ik wil ook graag de consument ontmoeten.” Daarom staat Nol elke zaterdag op de duurzame weekmarkt in Eindhoven. “Hier verkoop ik het biologische vlees van onze dieren. Ik wil graag de mensen ontmoeten die ons vlees eten. Als ik dan dankbare geluiden hoor, sterkt dat mij in mijn overtuiging dat we goed bezig zijn.”

“Als ik dankbare geluiden hoor, sterkt dat mij in mijn overtuiging dat we goed bezig zijn.”

Gastenverblijf en kringloop

Maar Nol houdt nog meer balletjes hoog. “We hebben een schuur omgebouwd tot een gastenverblijf. Hier kunnen mensen vergaderen en overnachten. Ook hebben we op ons erf een klein boerderijwinkeltje, waar we ons vlees verkopen.” Daarnaast is de boer druk bezig met de kringloop. “Zo hebben we geen mestoverschot, omdat het mest van onze dieren uitgestrooid wordt op ons eigen land. Ook telen we maïs, dat we dan weer aan onze varkens en koeien voeren.” Nol vindt aandacht voor andere dieren op en rond de boerderij ook belangrijk. “Op onze weilanden komen veel vogels af, omdat het een kruidenrijk grasland is. Ik vind het niet erg als er bloemen en planten tussen het gras groeien als we daarmee wat voor andere dieren kunnen betekenen.”

Prachtig vak

De boer hoopt dat hij zijn boerderij de komende tien jaar op dezelfde wijze kan voortzetten. “We zijn de tijd eigenlijk 20 jaar voor geweest met de keuze voor biologisch, want je merkt nu dat deze wijze van boeren zich sneller verspreidt. De komende tijd ga ik dan ook graag op dezelfde voet verder. Het is een prachtig vak om uit te oefenen!”

Biologische slagerij Utrecht pijl paars
Biologische slager Utrecht Peterselie