de beste
biologische boeren

Matthijs Lokhorst, Nijkerk

Plezier in je werk: het staat centraal op de boerderij van biologische varkenshouder Matthijs Lokhorst. Zelf slaagt hij daar goed in. “Lekker buiten met de dieren bezig zijn, dat voelt niet als werk… maar als een hobby!”

Biologische varkenshouderij in Nijkerk

Varkenshouderij Nijkerk

  • Boer: Matthijs is de derde generatie die de boerderij in Nijkerk runt
  • Gezin: Hij woont samen met zijn vijf kinderen en vrouw op de boerderij
  • Dieren: 132 biologische varkens en wat ganzen, kippen en konijnen
  • Uniek: De boerderij dient ook als minicamping
  • Ambitie: Het houden van varkens als hobby blijven zien

Matthijs groeide op op de boerderij waar hij nu nog steeds woont. “Ik weet niet anders dan dat ik hier elke dag rondloop. En daar geniet ik al van jongs af aan van. Al snel was duidelijk dat ik het bedrijf zou overnemen.” De boer uit Nijkerk besloot zich niet volledig te focussen op de boerderij. “Ik werk ook nog 4 dagen per week ergens anders. Een drukke boel en ik verveel me nooit. Maar het is prima te combineren.” ‘s Ochtends maakt Matthijs een ronde langs de dieren, daarna vertrekt hij naar z’n werk en als hij terug is duikt hij de stal weer in. Een volle, maar leuke dagplanning!

Meer ruimte en naar buiten

In 2019 koos Matthijs voor biologisch. “Ik vind het een hele verbetering dat de dieren meer ruimte hebben en dat ze lekker naar buiten kunnen.” Ook kan de boer uit Nijkerk een relatief klein aantal varkens blijven houden. “In de reguliere sector had ik flink moeten uitbreiden, maar daar had ik geen behoefte aan. In de biologische sector kan ik boeren met kleine aantallen, zodat ik het goed kan combineren met mijn andere baan.”

“De overstap naar biologisch heeft een positief effect op de varkens gehad. Ik merk dat ze nu een stuk rustiger zijn. En ze kunnen hun energie goed kwijt, omdat ze alle ruimte hebben.”

De Groene Weg

“De overstap heeft ook een positief effect op de varkens gehad. Ik merk dat ze nu een stuk rustiger zijn. En ze kunnen hun energie goed kwijt, omdat ze alle ruimte hebben.” Sinds Matthijs biologisch boert, is hij aangesloten bij De Groene Weg. “In de oriëntatiefase heb ik een aantal biologische boeren bezocht en dan loop je De Groene Weg vrij snel tegen het lijf. Het contact voelde direct goed. En zij waren blij met een kleinschalige boerderij zoals wij.”

Enthousiaste reacties

“Niet alleen ik ben blij met hoe de zaken gaan, onze biologische varkens zorgen ook voor veel vermaak bij onze campinggasten”, vertelt Matthijs. “Op onze boerderij vind je – naast de varkens, ganzen, kippen en konijnen – namelijk ook een minicamping. Hier is mijn vrouw voornamelijk verantwoordelijk voor. Ik vind het leuk om aan onze gasten te laten zien hoe wij biologisch boeren.” Dat zorgt regelmatig voor verbaasde blikken. “Veel mensen zijn niet zo bekend met deze manier van varkens houden. We krijgen dan ook veel enthousiaste reacties!”

Hobbymatig boeren

En zo boert Matthijs al vele jaren met veel plezier. En in de toekomst? “Misschien willen we nog een aantal varkens erbij, maar niet te veel. Het voelt voor mij nu echt als een hobby en dat wil ik graag zo houden. Het biologisch houden van de dieren, het werk wat ik ernaast doe en de minicamping; het bevalt mij maar al te goed!”

Biologische slagerij Utrecht pijl paars
Biologische slager Utrecht Peterselie