de beste
biologische boeren

Marja en Taco Hillebrand, Raalte

De biologische varkenshouderij van Marja en Taco Hillebrand in het Overijsselse Raalte is niet zomaar een boerderij… maar een echte educatieboerderij! “Tegenwoordig weten niet alle kinderen waar hun vlees vandaan komt. Op deze manier kunnen wij een stukje kennis aan ze overdragen.”

Varkenshouderij Raalte

  • Boer: Marja en Taco Hillebrand hebben samen een biologische varkenshouderij in Raalte
  • Gezin: Samen met hun drie kinderen van 9, 11 en 12 jaar oud wonen ze op de boerderij
  • Dieren: 120 zeugen met bijbehorende biggen en 900 vleesvarkens
  • Ambitie: De twee willen graag nog verder gaan voor duurzaamheid
  • Uniek: Marja geeft educatielessen aan basisschoolklassen op de boerderij

Toen het stel uit Raalte vier jaar geleden nog regulier boerde, moest ze verdubbelen qua aantal varkens of iets anders verzinnen om de boerderij draaiende te houden. “Ook al wisten we dat de omschakeling naar biologisch veel werk zou kosten, wilden we er toch voor gaan. Biologisch boeren was in 2017 al veel populairder dan in de jaren daarvoor. Het werd langzamerhand een veel groter gedragen gedachtegoed. Dat maakte dat wij het ook aandurfden”, vertelt Marja. “Daarnaast hadden we al vanaf het begin een goed gevoel bij De Groene Weg. Zij zijn de enige afnemer met wie we destijds om tafel gingen. En die samenwerking bevalt ons meer dan goed!”

Volledig biologisch denken

Marja en Taco zouden niet meer anders willen. “Van tevoren ging het er ons natuurlijk ook om dat we onze boterham konden blijven verdienen.” Maar inmiddels doen en denken de twee volledig biologisch. “Hoe langer je biologisch bent, hoe meer je zo gaat denken. Het blijft een plaatje om de varkens lekker samen te zien spelen. Of als ze in het voorjaar naar buiten gaan… dan straalt het plezier er gewoon van af. En zo hoort het.” Qua werk heeft het stel een goede verdeling. “Taco doet het grootste gedeelte van het werk, al krijgt hij ‘s ochtends nog vaak hulp van zijn ouders en mij. Verder doe ik de administratie en help ik bij de niet-dagelijkse werkzaamheden als biggen en varkens afwegen.”

“Als de varkens in het voorjaar naar buiten gaan, straalt het plezier er gewoon van af… en zo hoort het.”

Boerderijeducatie

De twee boeren niet alleen biologisch… ze dragen dat ook graag uit. “In 2018 volgde ik een cursus voor boerderijeducatie. Daar leer je hoe je een echte schoolles kunt geven op de boerderij. Net wat meer dan alleen een rondleiding dus.” Iets dat helemaal bij Marja past. “Het is niet zo dat er wekelijks klassen op de stoep staan, maar als ze komen vind ik het superleuk om wat te vertellen over de boerderij. Veel kinderen weten niet waar hun vlees vandaan komt. Het is fijn dat ik dan een stukje kennis aan ze kan overdragen. En het is een keer wat anders dan varkens voeren en de stal uitmesten natuurlijk!”

Verder voor duurzaamheid

“De komende jaren willen we graag nog meer richting de biologische kringloop. We willen het voer van ons eigen land aan onze eigen varkens geven. Daarop zijn we ons nu aan het oriënteren.” Verder zouden de twee graag nog wat verder gaan voor duurzaamheid. “We hebben al zonnepanelen, maar denken af en toe ook wel eens aan een kleine windmolen. Maar dat idee ligt nog heel ver weg.” Eigenlijk zijn Marja en Taco erg tevreden met hoe het nu gaat. “We zijn superblij dat we destijds deze stap hebben gemaakt. En we zijn super trots op hoe we het doen!”

Biologische slagerij Utrecht pijl paars
Biologische slager Utrecht Peterselie