de beste
biologische boeren

Marcel Peek, Utrecht

In het groenste gedeelte van Utrecht vind je de biologische boerderij van Marcel Peek. Met zijn 50 melkkoeien, 100 fokschapen en 200 lammetjes is hij een van de weinige boeren in de omgeving. Marcel vindt zijn stukje natuur heel belangrijk. “Ik ben een echte natuurboer”.

Marcel Peek Utrecht

Schapenhouderij Utrecht

  • Boer: Marcel nam in 2013 het melkveebedrijf van zijn broer over, nadat hij 17 jaar werkte als timmerman
  • Gezin: Hij woont samen met zijn vrouw en drie dochters op de boerderij
  • Dieren: 50 melkkoeien, 100 fokschapen en 200 lammetjes
  • Ambitie: Meer biodiversiteit naar de boerderij brengen
  • Uniek: Marcel heeft op zijn boerderij een kruidenwei. Hier krijgen minder gangbare planten meer ontwikkelings- en leefruimte

Al voordat Marcel boer was, viel hem op dat de verscheidenheid aan natuurvogels steeds minder werd. “Als klein jongetje zag ik in de polder van alles voorbij komen: kieviten, grutto’s, tureluurs, patrijzen. Het baart me zorgen dat ons landschap er nu heel anders uitziet. In veel weilanden is geen bloemetje meer te vinden, terwijl dit soort wildgroei zo belangrijk is voor planten en dieren.”

Werken aan diversiteit

Toen Marcel de melkveehouderij van zijn broer overnam wist hij dan ook meteen wat hij voor ogen had. Al gauw schakelde hij over op biologisch. “Als boer, helemaal als biologische, heb je de kans om het anders te doen en de natuur te helpen. Als burger is dat veel moeilijker.” Samen met het Staatsbosbeheer probeert hij de diversiteit terug te krijgen. Zo hangen er rond zijn boerderij meerdere nestkastjes voor uilen. Ook maakt Marcel speciale hoekjes voor bunzings en wezels. En in zijn eigen kruidenweiland groeien allerlei planten – zoals paardenbloemen, zegges en klaver – gewoon door elkaar heen.

“Ik heb de kans om de natuur naar de boerderij te halen”

Feest voor het vee

Niet alleen wilde dieren en planten genieten op de boerderij van Marcel, ook zijn biologische schapen en koeien hebben alle ruimte. “De schapen vinden het heerlijk om lekker te luieren onder de knotwilg. En voor de koeien zijn sommige grassen een echte lekkernij.” Zo gauw het weer het toelaat, gaan de dieren van Marcel naar buiten. “Dat is echt een feest voor het vee. Je ziet ze dan genieten! Vooral de lammetjes rennen door de hele wei. Het lijkt soms wel een wedstrijd.”

Natuur van vroeger

De Utrechtse boer laat graag zien hoe het er op zijn bedrijf aan toe gaat. “Dankzij inkoopcentrale De Groene Weg ben ik minder anoniem dan in de reguliere sector. De komende jaren wil ik dan ook lammetjesdagen voor bezoekers organiseren.” En wat er ook op de planning staat? “Nog meer natuur naar de boerderij halen. Dat betekent geen kunstmest of extra stikstof maar wél meer wilde vogels en planten. De natuur die langzaam is verdwenen, die wil ik terug!”

Biologische slagerij Utrecht pijl paars
Biologische slager Utrecht Peterselie