de beste
biologische boeren

Kemp, Kortenhoef

Op hun 21e begonnen Wilko en Hermien Kemp op de boerderij van Hermiens ouders. Ze namen het bedrijf over en breidden steeds verder uit. Sinds 2016 boert het stel 100% biologisch in het Noord-Hollandse Kortenhoef.

Kemp Kortenhoef

Rundveehouderij Kortenhoef

  • Boer: Wilko en Hermien Kemp zijn 56 jaar en gingen 6 jaar geleden over op een biologisch bedrijf
  • Gezin: Wilko woont samen met zijn vrouw Hermien en hun vier kinderen op de boerderij
  • Dieren: 108 biologische melkkoeien en 160 biologische schapen
  • Ambitie: Van zijn boerderij blijven genieten
  • Uniek: De dieren leven in een bloemrijke omgeving

Toen Wilko en Hermien verkering kregen gingen ze aan de slag op de boerderij van Hermiens ouders. “Er stonden toen zo’n 20 melkkoeien. Nu hebben we er ruim 100. Een jaar of zes geleden maakten we de overstap van regulier naar biologisch: dat kwam door de afschaffing van het melkquotum. Het was voor ons toen slimmer om over te gaan op een biologische boerderij.”

Kwaliteit

Een goede keuze. Want het stel zou niet anders meer willen. “We leveren kwaliteit en is er geen sprake meer van massaproductie. Alles is nu in evenwicht. Bij De Groene Weg zijn we zelf verantwoordelijk voor de lammetjes die we leveren. Daardoor ga je nóg beter met je dieren om. Het zorgt voor goede levensomstandigheden voor de dieren en daardoor automatisch voor een kwalitatief goed stukje vlees.”

“Alles is mooi in evenwicht”

Natuurrijke omgeving

“Het is mooi om met de dieren bezig te zijn middenin de natuurrijke omgeving in dit deel van Noord-Holland”, vinden Wilko en Hermien. Ze houden van het leven op de boerderij. “De schapen van het ras Charolais grazen in de natuurgebieden bij ons in de buurt en de koeien genieten van bloemrijk gras in onze eigen weilanden. Dat groen komt allemaal ten goede aan onze schapen en koeien.”

Vooruitzicht

Het stel heeft een mooie toekomst in het vooruitzicht. “Twee jaar geleden hebben we de jongveestal gebouwd. Daardoor is ons plaatje van de boerderij nu eigenlijk wel compleet. Onze zonen zullen het bedrijf over enkele jaren overnemen. Waar wij ons dan zien? Op de achtergrond! We vinden het natuurbeheer en de schapen erg leuk en gaan daar zeker van genieten. De koeien en het grasland beheer zijn dan voor de jongens.”

Biologische slagerij Utrecht pijl paars
Biologische slager Utrecht Peterselie