de beste
biologische boeren

Joost van Alphen, Heusden

Al sinds 2002 is de varkenshouderij van Joost 100% biologisch. Dagelijks geniet hij van zijn varkens en de variatie op zijn boerderij in het Noord-Brabantse Heusden. Joost boert zo duurzaam mogelijk. En dat zie je in alles terug!

Joost van Alphen Heusden

Varkenshouderij Heusden

  • Boer: Joost startte in 2002 met zijn biologische varkenshouderij ‘Alpeko’ in Heusden
  • Gezin: Hij woont samen met zijn vrouw en vijf dochters
  • Dieren: 400 zeugen, 1800 vleesvarkens
  • Ambitie: Binnen het bedrijf nóg efficiënter en duurzamer te werk gaan
  • Uniek: Het voer voor de dieren bestaat grotendeels uit bio-restproducten

In 1995 nam Joost de boerderij van zijn vader over en in 2002 ging hij van regulier naar biologisch. In de tussentijd zat hij niet stil! Het boerengezin verhuisde van Haaren naar Heusden. Biologisch boeren sprak Joost en zijn vrouw heel erg aan. “Je gaat op een bewuste manier met je dieren om en wordt beloond voor je vakmanschap. De bio-gedachte uit zich in alles. In de hokinrichting, in hoe je met je dieren omgaat en in hoe je omgaat met je omgeving.”

De Groene Weg

Alpeko is een vrij groot boerenbedrijf. Het bedrijf telt vijf medewerkers en zijn vrouw doet de administratie. Al sinds 2002 leveren ze aan De Groene Weg. “Zij waren toen al één van de meer professionele en stabiele partijen. Dat is waarom we voor De Groene Weg hebben gekozen. De samenwerking tussen boer, afnemer en consument vinden wij prachtig.”

Zelfvoorzienend

Bij Alpeko wordt alles zo duurzaam mogelijk gedaan. “80% van het voer voor de dieren bestaat uit biologische restproducten. Hierbij moet je denken aan resten uit een sojafabriek, tarwezetmeel uit een pastafabriek en griesmeel van de molen. Zelf telen we 25 hectare gerst en triticale dat allemaal ten goede komt aan onze dieren.”

“De Groene Weg zorgt voor een prachtige samenwerking tussen boer, afnemers en consument”

Informatievoorziening

Joost vindt het belangrijk om de bio-gedachte niet alleen na te jagen, maar ook uit te dragen. “We willen graag laten zien wat er op een biologisch bedrijf gebeurt.” Op de boerderij staat een huisje, helemaal ingericht als infopunt. “Via informatieposters, een film en folders kunnen bezoekers zien hoe wij onze varkens duurzaam grootbrengen. We vinden het belangrijk om consumenten goed te informeren over wat een biologisch bedrijf anders maakt.” Het infopunt is van dinsdag tot en met zondag geopend van 09.00 tot 20.00 uur.

Oren en ogen open houden

De boer blijft ambitieus. “We werken aan eigen doelstellingen: binnen onze muren willen we alles zo efficiënt mogelijk doen. Ik blijf altijd op zoek naar nieuwe biologische restproducten, zodat we nog minder hoeven te leunen op grondstoffen die van akkers afkomen. Verder willen we zelf stroom gaan opwekken. We houden onze oren en ogen altijd open!”

Biologische slagerij Utrecht pijl paars
Biologische slager Utrecht Peterselie