de beste
biologische boeren

Jan Oosting, Nagele

Van afdelingschef bij een machinefabriek… tot aan boer van maar liefst drie boerderijen. Jan Oosting uit Kuinre heeft het er maar druk mee. “Als je me in mijn twintiger jaren had gezegd dat ik nu dit werk zou doen, had ik je niet geloofd. Maar ik ben heel blij met mijn keuze.”

Biologische boeren Varkenshouderij Nagele

Varkenshouderij Kuinre

  • Boer: Jan verhuisde in 1992 samen met zijn vrouw naar de boerderij van zijn ouders. Hij combineerde de taken op de boerderij twaalf jaar lang met zijn vaste baan. Toen hij in 2004 een biologische stal kocht, besloot hij zich volledig op het boeren te focussen
  • Gezin: Hij woont samen met zijn vrouw en twee zoons op de boerderij in Kuinre
  • Dieren: 1050 biologische varkens en 965 1 ster Beter Leven varkens
  • Ambitie: De boer wil doorgaan met wat hij nu doet en zorgen dat het onderhoudswerk up-to-date blijft
  • Uniek: Dankzij zijn technische achtergrond doet Jan het onderhoudswerk op de boerderij allemaal zelf

Jan groeide op op de boerderij waar hij nu boert. “Mijn vader had een melkveehouderij, maar moest op relatief jonge leeftijd stoppen vanwege gezondheidsproblemen. Destijds had ik geen behoefte om het bedrijf over te nemen. Ik werkte bij een machinefabriek en had het daar naar m’n zin.” Jan en zijn vrouw besloten echter wel op de boerderij te gaan wonen. “Op wat schapen na waren de schuren leeg. Dat bleef een aantal jaar zo.” Maar lang duurde het niet. “Twee vrienden hebben een varkenshandel en van het een kwam het ander. We bouwden de koeienstal om tot varkensstal en begonnen met het houden van varkens. We konden het onderhoud van de boerderij ervan bekostigen, maar meer was het toen nog niet.”

Kennismaking met biologisch

Toch smaakte het naar meer. “Via via kwam ik in contact met een boer die zijn varkensstal wilde verhuren. Die kans greep ik aan. Ik had destijds de behoefte om meer voor mezelf te doen en eigen baas te zijn. De baan die ik toen had voelde steeds meer als een sleur. Elke dag was hetzelfde. Terwijl het werk op de boerderij heel afwisselend is.” De combinatie van fulltime werken én boer zijn ging niet meer. Jan besloot dan ook om halve dagen buiten de deur te gaan werken. “Niet veel later werd ik gebeld met nog een aanbod. Een biologische varkensstal kwam leeg te staan. Tot die tijd had ik regulier geboerd, dus deze sector was nieuw voor mij. Maar ik dacht: ik probeer het gewoon.”

“De biologische sector was nieuw voor mij, maar ik dacht: ik probeer het gewoon. En vanaf dag één heb ik er heel veel plezier in!”

Carrièreswitch

“De keuze voor biologisch was dus eigenlijk niet heel bewust. Toendertijd liep de biologische sector niet goed en hoorde je wel eens negatieve verhalen, dus ik was terughoudend. Maar vanaf de eerste dag had ik er ontzettend veel plezier in. De varkens zitten lekker in hun vel en ik ben veel buiten bezig. Dat doet me echt goed.” En zo maakte Jan een ware carrièreswitch. Zijn baan bij de machinefabriek zei hij op. “We hebben drie verschillende locaties, maar we hebben geen personeel in dienst. Ik doe het allemaal zelf en dat is een leuke uitdaging. De twee biostallen liggen zo’n 25 kilometer van mijn huis af, maar ik vind het een stukje ontspanning om van de ene naar de andere stal te rijden.”

Sprong in het diepe

De drie boerderijen draaien goed en Jan heeft het naar z’n zin. “Ik ben er trots op dat het goed loopt. Financieel hebben we risico’s moeten nemen. Ik had een vaste baan en sprong, met het overnemen van de bedrijven, in het diepe. Maar gelukkig is het allemaal goed gegaan. Ik geniet enorm van dit werk.” Jan hoopt dan ook nog lange tijd van de drie bedrijven te mogen genieten. “Je weet natuurlijk nooit hoe het gaat, maar voor de toekomst hebben we alles mooi op orde. Als ik me over tien jaar nog steeds zo goed voel, denk ik nog niet aan stoppen!”

Biologische slagerij Utrecht pijl paars
Biologische slager Utrecht Peterselie