de beste
biologische boeren
Henk Niewöhner, Muiden
Op een plek ín maar tegelijkertijd ook uít de drukte – in een rustige polder tussen Amsterdam en Almere – vind je de boerderij van Henk en Els Niewöhner. Al sinds 2002 boert het stel hier biologisch… en dat doen ze met heel veel plezier!
Schapenhouderij Muiden
- Boer: Henk en Els bouwden in 2000 de boerderij
- Gezin: Ze wonen samen op een woning op het erf, de kinderen zijn het huis uit
- Dieren: 22 biologische koeien en 23 biologische schapen
- Ambitie: Op een eigen, kleinschalige manier door blijven boeren
- Uniek: Henk boert al vanaf het begin heel duurzaam… en dat is ook goed voor de portemonnee
Toen Henk een jaar of 43 was, vroeg zijn vader om zijn reguliere boerderij over te nemen. “Het was de boerderij waar ik ben opgegroeid, middenin het dorp. Mijn broers waren al verhuisd naar Denemarken om daar te gaan boeren. Ik dacht: als ik het niet probeer, ga ik er spijt van krijgen.” Henk nam het aanbod aan. De boerderij was echter te verouderd om deze voort te zetten. “In 2000 hebben we daarom een nieuwe boerderij gebouwd, bijna volledig zelfstandig. Een hele grote klus en eigenlijk is het nog steeds niet af. Maar het wordt elk jaar een beetje mooier.”
Beetje begeleiding
“Vanaf het eerste moment van de bouw wisten we dat we voor biologisch wilden gaan”, vertelt Henk. Dat was in die tijd een bijzondere keuze. “Anderen zeiden: waar begin je aan, je lijkt wel gek! Maar ik ben stronteigenwijs, haha. Het was toendertijd anders dan normaal, maar dat was juist mijn streven. Ik wilde meer doen voor de dieren. Ik ben ervan overtuigd dat je de natuur zijn gang moet laten gaan, met hier en daar een beetje begeleiding.” Henk is er dan ook voorstander van om zijn werk in alle rust te doen. “Als boer moet je geen haast hebben. Laat het lekker groeien en gaat het niet zoals je gaat; dan is de natuur vaak sterk genoeg om problemen zelf op te lossen.”
Duurzaam boeren
Als Henk zichzelf zou moeten omschrijven, zou hij dat doen als ‘een boer zoals de regering zou willen’. “We houden een heel klein aantal dieren en hebben veel extra land over. Maar ook wij staan voor de uitdagingen die de regelgeving van onze sector met zich meebrengt. Tuurlijk, dat maakt het wel eens lastig.” Henk probeert daarom zoveel mogelijk duurzame keuzes te maken. “Daar ben ik al mee begonnen toen we hier gingen bouwen. Onze woning is bijna energieneutraal. En ik heb jaren terug al geïnvesteerd in een regenwateropvang. Daar hebben we nog steeds veel plezier van. Het scheelt een heleboel water. Goed voor de natuur… en voor onze portemonnee!”
“Ik ben ervan overtuigd dat je de natuur zijn gang moet laten gaan, met hier en daar een beetje begeleiding.”
Buitenmens in hart en nieren
Naast het biologisch boeren werkt Henk ook nog een aantal dagen buiten de deur. “Ik werk bij een natuurorganisatie in ‘t Gooi. Hier verzorg ik het onderhoud en beheer van de recreatieve fietspaden in de omgeving.” Je kunt dus wel stellen dat Henk een buitenmens in hart en nieren is. En een harde werker! “Naast deze baan en mijn rol als boer verhuren we ook een pipowagen, verkopen we eigen vlees en doen we aan natuurbeheer. Onze polder is rijk aan weidevogels, dus we zorgen voor kruidenrijke graslanden, slootkantbeheer en stellen het maaien uit. Zo doen we graag wat extra’s voor alles wat er hier leeft.”
Hoofd leegmaken
“Maar ik houd mijn hoofd koel. Als ik vanuit het drukke Gooi weer tussen de koeien en schapen loop, kan ik mijn hoofd weer leeg maken. Het is heerlijk werk.” Henk is dan ook trots op de boerderij die hij meer dan 20 jaar geleden heeft opgezet. “Het is ons toch mooi gelukt! En daar genieten we nog steeds elke dag van. Ik hoop nog een paar jaar op deze manier te mogen boeren. En daarna? In mijn pensioen wil ik nog steeds veel tijd op de boerderij doorbrengen. Om helemaal afscheid te nemen, is mijn werk veel te mooi.”