de beste
biologische boeren

Henk Bijl, Zuidveld

Henk Bijl is een tevreden boer. Sinds 2003 boert hij 100% biologisch op zijn varkens- en schapenhouderij in Zuidveld. Hij geniet van het boerenleven, zijn vriendin en zijn kleinkinderen.

Henk Bijl Zuidveld

Varkenshouderij Zuidveld

  • Boer: Henk Bijl is 58 jaar oud en boert sinds 2003 volledig biologisch
  • Gezin: Hij woont samen met zijn vriendin in het Drentse Zuidveld
  • Dieren: 30 zeugen en 20 ooien
  • Ambitie: De boer wil een deel van de grond die hij bezit teruggeven aan de natuur
  • Uniek: Henk is een creatieve boer en weet overal een oplossing voor

Hoewel Henk een boerenzoon is, koos hij eerst voor een baan buitenshuis. Al gauw miste hij het boerenbestaan. Daarom nam Henk in 1983 een varkenshouderij, al hield hij zijn andere werk nog een tijdje aan. “In 1992 stopte ik daarmee en werd ik fulltime boer. Al snel wist ik dat ik niet op de ‘normale’ manier verder wilde.” De boer schakelde over op scharrel. “De zeugen mochten naar buiten en ook de vleesvarkens hadden meer ruimte. Uiteindelijk wilde ik nog een stap verder gaan en gingen we in 2003 over op biologisch. Toen begonnen we ook met het houden van schapen.”

Jonge zeugen kijken af bij de oudere dieren

De overgang naar biologisch begon met een grootse verbouwing. “Eigenlijk bleven alleen de muren overeind. De stallen zijn nu veel ruimer, elk verblijf heeft een doorgang naar buiten en de uitloop naar buiten is compleet verhard. Dat laatste zorgt ervoor dat we de mest van de varkens kunnen opvangen. Dit brengen we vervolgens naar een akkerbouwer zo vijftien kilometer verderop. Zij strooien het uit over hun land… en daar krijg ik stro voor terug!”

Blij met wat hij heeft

De Drentse boer heeft geen ambitie om groter te worden. Hij is blij met wat hij heeft. “Toen we teruggingen qua aantal zeugen was dat best even spannend. Nu ben ik er erg blij mee. Het voordeel van 50 dieren is dat ik soms iets langer over het werk mag doen en dat ik tijd heb voor allerlei klusjes op de boerderij. Ik ben wel echt een creatieve boer en vind het leuk om overal zelf een oplossing voor te vinden. Of het nou een extra hok is wat ik moet bouwen of ergens wat meer loopruimte moet creëren voor de lammetjes.” Daarnaast houdt Henk meer vrije tijd over. “Daardoor kan ik meer genieten van het boerenleven en van mijn kleinkinderen.”

“Jonge zeugen weten nog niet dat modder werkt als zonnebrandcrème.”

Teruggeven aan de natuur

“Voor de toekomst moet ik realistisch zijn. Met mijn leeftijd is het niet handig om nog veel te investeren in mijn bedrijf.” Wel speelt de boer met een bepaalde gedachte. “Uiteindelijk wil ik bijna alles wat ik hier heb gebouwd, ook weer afbreken. Zo laat ik geen oude gebouwen achter en geef ik alle grond terug aan de natuur. Dat vind ik een mooi idee.”

Biologische slagerij Utrecht pijl paars
Biologische slager Utrecht Peterselie