de beste
biologische boeren
Gerard Top, Zwartebroek
Op de biologische varkens- en rundveehouderij van Gerard Top draait het om dier, mens én natuur. Dat merk je in alles: de varkens en koeien hebben veel ruimte, er is een zorgtak én Gerard is beheerder van grond van Natuurmonumenten. Dat verklaart de naam van de boerderij: Het Goede Leven!
Varkenshouderij Zwartebroek
- Boer: Gerard nam de reguliere boerderij over van zijn vader. Sinds 2005 is de houderij compleet biologisch
- Gezin: Hij woont en werkt samen met zijn vrouw Margriet op de boerderij
- Dieren: 50 koeien en 800 vleesvarkens
- Ambitie: De grond uiteindelijk teruggeven aan de natuur
- Uniek: De boerderij heeft varkens en koeien, een zorgtak, de verantwoordelijkheid over 18 hectare grond van Natuurmonumenten én is onderdeel van de Klompenpadroute
Het was 1986 toen Gerard de boerderij overnam van zijn vader. De varkens- en rundveehouderij was toen nog niet biologisch. “De manier van biologisch werken past bij ons karakter. Mijn vrouw en ik voelen ons verantwoordelijk voor de natuur en het leven om ons heen. Met biologisch kunnen we ons steentje bijdragen. De wens om over te schakelen werd steeds groter, maar was in die tijd niet gebruikelijk.” In 2002 was het eindelijk zo ver: toen werd de varkenstak van Gerard biologisch. In 2005 volgden de koeien.
Werk naar het hart
Biologisch boeren bevalt Gerard goed. “Voordat ik de boerderij overnam, miste ik het werk met mijn handen. Dat heb ik in het biologische boerenvak echt terug gevonden. Ik houd ervan om met dieren bezig te zijn. Elk biggetje of kalfje dat geboren wordt is speciaal. En geen dag is hetzelfde. We bieden de dieren een goed leven, ik doe het allemaal met veel plezier en ik kan er ook nog eens een goede boterham aan verdienen. Het is echt werk naar mijn hart.”
“Alle koeienfamilies krijgen namen. Ik ken ze uit m’n hoofd!”
Liefde voor de dieren
Gerards liefde voor dieren is groot. “Of het nou gaat om onze koeien of varkens, ik wil dat ze het goed hebben. De dieren hebben veel ruimte, kunnen naar buiten wanneer ze willen en krijgen uitsluitend biologisch voer.” Maar dat is niet alles. De koeienfamilies krijgen zelfs namen. “Geertje, Jeltje… ik ken ze uit m’n hoofd. En wordt er een kalfje geboren rond de verjaardag van iemand uit onze familie, dan krijgt het dier de naam van de jarige.”
Kleinschalige zorgtak
“Naast de dieren vinden we het belangrijk om te kijken naar de mens”, vertelt Gerard. “Onze boerderij is ook deels een zorgboerderij. Omdat we iedereen genoeg aandacht willen geven, houden we het klein. Eén man komt al jaren elke week meehelpen. Hij is hier helemaal in z’n element en onze boerderij voelt als z’n thuis. Het is mooi dat we op deze manier wat voor een ander kunnen betekenen.”
De natuur
Maar dit is nog niet alles. Ook de natuur speelt een grote rol op de boerderij. “We beheren 18 hectare grond van Natuurmonumenten. Dat past mooi binnen het gedachtegoed van de verantwoording nemen voor de natuur om je heen. We zorgen ervoor dat de natuur er mooi bij ligt en maken regelmatig een rondje met de boswachter.” Het gemaaide gras voert Gerard aan zijn dieren. Een mooie natuurlijke kringloop. “En we verbouwen er zelf maïs en bieten. Hier smullen de dieren ook van!”