de beste
biologische boeren
Familie Thijsen, Rietmolen
De biologische boerderij van de familie Thijsen in Rietmolen is een echt familiebedrijf. Vader, moeder, drie dochters én opa werken mee. Samen zorgen ze voor de biologische varkens. “En dat is een prachtvak!”
Varkenshouderij Rietmolen
- Boer: De familie boerde lange tijd regulier, maar besloot in 2018 de stap naar biologisch te maken
- Gezin: Gerco en Estelle wonen samen met drie dochters Michelle, Linette en Kylene op de boerderij
- Dieren: 574 biologische vleesvarkens, 54 biologische zeugen en 140 biologische biggen
- Ambitie: De boerderij, na de omschakeling, nog meer optimaliseren
- Uniek: Gerco heeft de boerderij ingericht met veel tweedehands spullen. Heel duurzaam!
Het was 2018 toen de regelgeving de familie dwong om keuzes te maken. “Opschalen óf dure luchtwassers aanschaffen: in eerste instantie leken dat de twee opties. Maar we zagen allebei niet zitten”, vertelt Gerco. In dezelfde tijd besloot dochter Michelle met haar ouders te delen dat ze het bedrijf in de toekomst wilde overnemen. “Maar dan wilde ik er wel zeker van zijn dat het ook echt toekomstbestendig was.”
Passie voor de dieren
Via via raakte de familie in gesprek met De Groene Weg die de centrale inkoop van varkens coördineert. “En dat voelde goed. Zij konden ons de zekerheid geven die we zochten.” De familie bezocht een aantal andere bioboeren om erachter te komen of biologisch hen aan zou spreken. “En dat deed het!”, vertelt Michelle. “Wij hebben passie voor onze dieren en in de biologische sector komt die nog beter tot uiting. We werken nu minder in de massa en hebben meer contact met de varkens, waardoor we ook een betere band hebben.”
“Wij hebben passie voor onze dieren en in de biologische sector komt die nog beter tot uiting.”
Duurzame verbouwing
Na een verbouwing mag de familie hun bedrijf sinds 2021 biologisch noemen. “We hebben de boerderij voornamelijk ingericht met tweedehands spullen. Op internet kwamen we veel bruikbare materialen tegen. We vonden het zonde om dan alles nieuw te kopen. En dit is heel duurzaam!” Voor Gerco betekende de omschakeling ook een switch in zijn dagelijkse werkzaamheden. “Ik werkte voorheen fulltime bij een loonwerkbedrijf, maar richt me nu volledig op onze boerderij”, vertelt Gerco. “Ik ben het grootste deel van de dag buiten aan het werk en dat is heerlijk.”
Buitenlandse stage
Gerco wordt geholpen door zijn vrouw, drie dochters en vader. Samen houden ze de boel draaiende. Michelle weet zeker dat ze uiteindelijk ook op de boerderij aan het werk wil. “Ik volg nu nog de opleiding veehouderij. In de zomer van 2022 vertrek ik voor 10 weken naar Canada voor een buitenlandse stage. Hier ga ik alles leren over de Canadese akkerbouw. Heel wat anders dan onze biologische varkens, maar juist daarom ben ik heel benieuwd.”
Toekomstplannen
De komende jaren wil de familie de boerderij optimaliseren. “We moeten nog een aantal zaken van de verbouwing afronden, zoals het straatwerk. En natuurlijk blijven we kijken hoe we de zorg van de dieren telkens kunnen verbeteren. Al met al zien we de toekomst positief in. De boerderij biologisch maken heeft ervoor gezorgd dat we met een frisse blik naar de komende jaren kunnen kijken.”