de beste
biologische boeren

Albert Barmentloo, Wilp

Eind jaren ‘90 nam Albert Barmentloo de boerderij van zijn vader over. Inmiddels is hij vele jaren en veranderingen verder. Samen met zijn broer houdt hij 150 biologische zeugen in het Gelderse Wilp.

Albert Barmentloo Wilp

Varkenshouderij Wilp

  • Boer: Albert is 53 jaar en startte in 2014 met zijn biologische varkenshouderij in Wilp
  • Gezin: Samen met zijn broer runt hij het bedrijf
  • Dieren: 150 zeugen (moedervarkens)
  • Ambitie: Duurzame energie opwekken
  • Uniek: Zijn vader raadde het af, maar toch koos Albert voor een leven als boer

Het boerenleven is Albert met de paplepel ingegoten. “Mijn vader was agrariër, dus voor mij was het al snel duidelijk dat ik dit ook wilde. Terwijl mijn vader het daar in eerste instantie niet echt mee eens was. Hij vond het boerenleven te hard werken voor wat je ervoor terug kreeg en wilde dat ik ging studeren. Toch koos ik voor de middelbare landbouwschool en daarna voor een toekomst als boer.”

Een goede keus

Samen met zijn broer runt hij de biologische varkenshouderij met 150 zeugen. Al was dat aantal voorheen wat groter. “We begonnen in de jaren ‘90 met twee locaties, waarvan we er eentje huurden. Daarover verdeeld hadden we 400 zeugen. Toen we één van de locaties niet meer konden blijven huren moesten we een keuze maken. Van 250 zeugen kunnen twee huishoudens niet leven. Daarom gingen we toen over op een biologisch bedrijf. Een goede keuze, al zeg ik het zelf. We kunnen nu veel meer aandacht geven aan onze dieren.”

“Ik sta altijd voor mijn dieren klaar”

“Ik vind het fantastisch om mijn varkens elke dag weer te zien en doe mijn best om het ze zo goed mogelijk naar de zin te maken. Het maakt daarbij niet uit of het weekend is. Ik sta altijd voor ze klaar.” Albert heeft een hart voor zijn bedrijf en dieren. Sinds 2014 leveren Albert en zijn broer aan biologische slagers. Over de samenwerking heeft hij niets anders dan lof. “Het levert afzet-zekerheid op. Er is sprake van prijsgarantie en dat is super. Je hebt minder stress en dat maakt het werk ontzettend leuk.”

Tevreden

De broers zijn tevreden over hoe het nu gaat. “Ik ben blij dat de hele bio-verandering goed is verlopen. Het was een hele aanpassing, maar het loopt nu mooi. Voor de toekomst hebben we weinig plannen, behalve dat we ons bedrijf blijven optimaliseren. Zo willen we graag iets gaan doen met duurzame energie; zonnepanelen of een windmolen plaatsen. Voor de rest is het goed zo. We zijn tevreden.”

Biologische slagerij Utrecht pijl paars
Biologische slager Utrecht Peterselie