Biologisch
vlees
Biologisch vlees
Biologisch vlees eten is bewust kiezen voor verantwoord en lekker eten. De term ‘biologisch’ is wettelijk beschermd. Je herkent biologisch vlees aan het EKO-keurmerk. Ieder facet in de biologische keten, van boer tot bord, wordt streng gecontroleerd door onafhankelijke organisaties (waaronder Skal). Dat geeft biologisch vlees een veilig gevoel! Maar biologisch vlees is natuurlijk niet alleen veilig maar ook erg lekker.
Waarom biologisch
Doordat biologische dieren in alle rust en ruimte hebben mogen opgroeien, heeft biologisch vlees een stevige structuur en ouderwets lekkere smaak en is ook nog eens gezonder. Een ander voordeel van biologisch vlees is dat het tijdens het bakken of braden minder vocht verliest. Hierdoor ligt het vlees niet te spetteren in de pan en houdt u uiteindelijk een groter stuk vlees op uw bord.
Topkoks koken het meest met biologisch vlees, zo blijkt uit een onderzoek van het Vara-radioprogramma Vroege Vogels. Smaak is de voornaamste reden. De meeste chef-koks vinden dat biologische producten zoals vlees en groente een betere smaak hebben en van hogere kwaliteit zijn dan niet-biologische producten.
Gezond vlees
Engels onderzoek wijst uit dat biologische voeding positieve effecten heeft op de gezondheid. Dit komt doordat er geen bestrijdingsmiddelen, kunstmest, of gentechnologie worden gebruikt. Bovendien wordt er preventief geen antibiotica gebruikt bij de dieren. Dat gezondheidsaspect is, naast smaak, een van de belangrijkste redenen waarom consumenten graag biologisch eten.
lees
verder
Bestrijdingsmiddelen
Biologische boeren maken nagenoeg geen gebruik van allerlei chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De weidegronden waar het biologische vee op graast en de akkers waar het voer voor de dieren verbouwd wordt, zijn dus ‘puur natuur’. Maar hoe houd je dan ziektes en plagen weg? Biologische boeren maken daarvoor gebruik van de natuurlijke vijanden van plaaginsecten en schimmels. Omdat de dieren dus onbespoten voer krijgen, bevat biologisch vlees geen resten van bestrijdingsmiddelen en dat is beter voor de gezondheid. Onkruid wordt niet bespoten maar gewoon gewied. Dat draagt ook nog eens bij aan een betere bodemkwaliteit en aan een grotere biodiversiteit op en rond de biologische boerderijen.
Diergeneesmiddelen
Biologische boeren mogen antibiotica niet preventief gebruiken. Ook niet om de groei van de dieren te bevorderen. Als een dier toch geneesmiddelen toegediend moet krijgen, dan wordt de dubbele wettelijk voorgeschreven wachttijd in acht genomen. Dit garandeert dat er geen residuen in het biologische vlees achterblijven. Biologisch vee mag maximaal twee keer met antibiotica behandeld worden. Bij meer behandelingen mag het vlees niet meer als biologisch vlees verkocht worden.
Gentechnologie
Gentechnologie is niet toegestaan in de biologische landbouw en veeteelt. Dat past niet bij het natuurlijke karakter van deze vorm van landbouw en veeteelt. Biologisch vlees staat voor veilig vlees dat afkomstig is van dierenrassen die met zorg en op natuurlijke wijze zijn veredeld.
Gegarandeerd biologisch
Biologische boeren maken nagenoeg geen gebruik van chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Daardoor is de biologische landbouw minder belastend voor het milieu.
De kwaliteit en herkomst van biologisch vlees wordt continu bewaakt. Deze controles worden uitgevoerd door de onafhankelijke stichting Skal
De controleurs van Skal controleren onaangekondigd op biologische bedrijven. Zij kunnen monsters nemen van bijvoorbeeld het veevoer of kijken of gegevens over de aan- en verkoop van vee volgens de richtlijnen worden bijgehouden evenals de aankoop van voer en het gebruik van medicijnen. Op Europees niveau wordt sinds 2010 een nieuw logo gehanteerd voor de herkenning en bescherming van biologische producten.
Gegarandeerd gezond biologisch vlees
Biologische links
Hieronder vindt u een aantal handige websites van bedrijven en organisaties die zich bezig houden met biologisch of waar u meer informatie kunt vinden over biologisch.
www.skal.nl
SKAL is de organisatie die toezicht houdt op biologische landbouw en voeding.
www.eko-keurmerk.nl
Biologische producten herkent u aan het EKO keurmerk.
ec.europa.eu
Alles over het nieuwe EU-logo voor biologisch.
www.lekkernaardeboer.nl
Initiatief van Biologica om consumenten kennis te laten maken met biologische boeren.
www.proefdeaandacht.nl
Informatieve site met biologische recepten en wetenswaardigheden.
www.bionext.nl
Biologica is de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding.
www.kemperkip.com
Onze kip is afkomstig van Kemper Kip.
www.dierenbescherming.nl
De Dierenbescherming zet zich in voor dierwelzijn in Nederland en is een groot voorstander van biologisch.
www.dierenwelzijnsweb.nl
Alles over dierenwelzijn.