bbq
recept
Spiesen van lamsvlees: fris gemarineerd, met groenten
Bereidingstijd
8½ uur, 20 minuten BBQ
Ingredienten
- 700 gram lamsfilet
- sap van 2 citroenen
- 1 dl olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 el verse oregano
- zout en peper
- 2 groene paprika’s
- 1 courgette
- 3 uien
- 8 laurierblaadjes
- 8 spiesen
Bereiding
Pak een kom en klop hierin het sap van de twee citroenen, olijfolie, geperste knoflook, oregano en wat peper en zout door elkaar. Snijd het lamsvlees in blokjes van 4 centimeter en doe dit bij het citroenmengsel in de kom. Schep het geheel goed om. Laat het vlees afgedekt minstens 8 uur in de koelkast staan zodat de marinade goed in kan trekken.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd de paprika in ruitjes van 3 centimeter. Snijd de courgette in plakjes van 2 centimeter. Pel de uien en snijd deze in stukken. Vet 8 spiesen in met olie en steek het vlees, de laurierblaadjes, de ui en de stukken paprika en courgette om en om aan de spiesen. Leg de spiesen op de BBQ tot het vlees gaar is.
Bereidingstemperaturen
Ieder vleesdeel heeft zijn eigen bereidingswijze en kerntemperatuur. Het bereiken van de perfecte garing, of in keukenland ‘cuisson’ genoemd, is meestal een lastig werkje en gaat veelal gepaard met lang wachten. Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Gebruik een kernthermometer! Dan is het alleen nog maar een kwestie van goed opletten wanneer je vlees de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt. Wij hebben de kerntemperaturen genoteerd voor een perfect rosé stukje vlees.
Rundvlees
Biefstuk = 43°C
Entrecôte = 43°C
Italiaans braadstuk = 43°C
Kogelbiefstuk = 43°C
Ossenhaas / Tournedos = 43°C
Rib-eye = 43°C
Rib roast = 48°C
Rosbief rollade = 43°C
Zigeuner braadstuk = 43°C
Kalfsvlees
Kalfsoester = 43°C
Rib-eye = 43°C
Rib roast = 43°C
Varkensvlees
Filetrollade = 56°C
Procureurrollade = 56°C
Rib roast = 56°C
Varkensfilet = 56°C
Varkenshaas = 52°C
Varkensschouder = 88°C
Lamsvlees
Lamsbout = 56°C
Lamsfilet = 56°C
Lamshaas = 56°C
Lendekarbonade = 56°C
Lamsrack = 56°C
Kip
Kipfilet = 68°C