bbq
recept

Bereidingstijd

15 minuten + paar uur marineren, ± 75 minuten BBQ

Ingredienten

  •  1 tl mosterdpoeder
  •  1 tl uienpoeder
  •  1 tl paprikapoeder
  •  1 tl zeezout
  •  verse knoflook
  •  verse koriander
  •  verse tijm
  •  verse peterselie
  •  versgemalen zwarte peper
  •  1 biologische kip (1,8 kg)
  •  4 tl olijfolie (andere olie mag ook)
  •  1 blikje bier (½ liter)
  •  hickory rookhout voor BBQ

Bereiding

Snijd de verse kruiden fijn en mix in een bakje alle ingrediënten voor de rub. Wrijf de kip aan de binnen- en buitenkant in met de olie en daarna met de rub en laat dit een paar uur intrekken. Open het blikje bier en gooi de helft eruit (als u hickory snippers gebruikt om te roken dan kunt u die een uurtje in dit bier weken, bij blokken heeft dat geen zin).

Steek de kolen aan, maak aan 2 kanten van de BBQ een hoopje kolen, plaats een lekbak in het midden (houd de BBQ op zo’n 175°C) en zet de kip op het bierblik. Leg het rookhout op de kolen en plaats, als u rook ziet, de kip in het midden van de BBQ en doe de deksel erop. Zodra het sap uit de kip loopt helder en de temperatuur in de borst 68°C en in de dijen 75°C is, dan is de kip gaar. Bij kippen van 2 kilo duurt dat ongeveer 75 minuten. Mocht de kip te snel bruin worden dan kunt u haar altijd lichtjes afdekken met aluminiumfolie.

Laat de kip 10 minuten rusten, haal haar van het blik af en snijd de kip in stukken.