bbq
recept
Beer Can chicken
Bereidingstijd
15 minuten + paar uur marineren, ± 75 minuten BBQ
Ingredienten
- 1 tl mosterdpoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl zeezout
- verse knoflook
- verse koriander
- verse tijm
- verse peterselie
- versgemalen zwarte peper
- 1 biologische kip (1,8 kg)
- 4 tl olijfolie (andere olie mag ook)
- 1 blikje bier (½ liter)
- hickory rookhout voor BBQ
Bereiding
Snijd de verse kruiden fijn en mix in een bakje alle ingrediënten voor de rub. Wrijf de kip aan de binnen- en buitenkant in met de olie en daarna met de rub en laat dit een paar uur intrekken. Open het blikje bier en gooi de helft eruit (als u hickory snippers gebruikt om te roken dan kunt u die een uurtje in dit bier weken, bij blokken heeft dat geen zin).
Steek de kolen aan, maak aan 2 kanten van de BBQ een hoopje kolen, plaats een lekbak in het midden (houd de BBQ op zo’n 175°C) en zet de kip op het bierblik. Leg het rookhout op de kolen en plaats, als u rook ziet, de kip in het midden van de BBQ en doe de deksel erop. Zodra het sap uit de kip loopt helder en de temperatuur in de borst 68°C en in de dijen 75°C is, dan is de kip gaar. Bij kippen van 2 kilo duurt dat ongeveer 75 minuten. Mocht de kip te snel bruin worden dan kunt u haar altijd lichtjes afdekken met aluminiumfolie.
Laat de kip 10 minuten rusten, haal haar van het blik af en snijd de kip in stukken.
Bereidingstemperaturen
Ieder vleesdeel heeft zijn eigen bereidingswijze en kerntemperatuur. Het bereiken van de perfecte garing, of in keukenland ‘cuisson’ genoemd, is meestal een lastig werkje en gaat veelal gepaard met lang wachten. Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Gebruik een kernthermometer! Dan is het alleen nog maar een kwestie van goed opletten wanneer je vlees de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt. Wij hebben de kerntemperaturen genoteerd voor een perfect rosé stukje vlees.
Rundvlees
Biefstuk = 43°C
Entrecôte = 43°C
Italiaans braadstuk = 43°C
Kogelbiefstuk = 43°C
Ossenhaas / Tournedos = 43°C
Rib-eye = 43°C
Rib roast = 48°C
Rosbief rollade = 43°C
Zigeuner braadstuk = 43°C
Kalfsvlees
Kalfsoester = 43°C
Rib-eye = 43°C
Rib roast = 43°C
Varkensvlees
Filetrollade = 56°C
Procureurrollade = 56°C
Rib roast = 56°C
Varkensfilet = 56°C
Varkenshaas = 52°C
Varkensschouder = 88°C
Lamsvlees
Lamsbout = 56°C
Lamsfilet = 56°C
Lamshaas = 56°C
Lendekarbonade = 56°C
Lamsrack = 56°C
Kip
Kipfilet = 68°C